Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nu zaaien voor bloemrijke zomer in Hazelbekke

10 oktober 2019 | Simone Damhof

Geen wind, zacht weer, regen in het vooruitzicht. Het was vorige week het ideale moment om de laarzen aan te trekken en om alvast bloemen te zaaien voor kleurrijke akkerranden. Daar gaan we volgend jaar van genieten. Naast specifiek weer, vraagt het inzaaien van akkerranden ook om specifieke kennis.

hazelbekke zaaien

Winterrogge en zomerrogge

Boeren zaaien nu de akkers in met winterrogge. Deze graansoort heeft de hele winter de tijd om te ontkiemen en groeit de daaropvolgende lente en zomer door. Zomerrogge, logisch, zaaien we in het voorjaar en oogsten we ook na de zomer. Een rogge met een veel kortere ontwikkelingstijd.

Secuur werkje

Een deel van de akkerranden zaaien we in met akkerkruidenmengsel. Een mengsel van wilde bloemen zoals klaproos, korenbloem en leeuwenbek. Best een secuur werkje want bij teveel wind waait het zaad in het rond, bij te nat weer kunnen we de zaden niet goed inharken.

Koekruid en echte kamille voor roodbrand rund

Als het zaad van de rogge rijp is gaan ze het met een combine oogsten. Het roggezaad wordt gebruikt als krachtvoer voor de brandrode runderen op erfgoed Bossem. Het vrijkomende stro met de diverse kruiden als, klaproos, korenbloem, koekruid en echte kamille kan goed worden gebruikt als strooisel in de potstal of als ruwvoer worden gebruikt.

Door de randen met kruidenzaad bij het oogsten apart te houden kunnen we deze bewaren om ze het volgende jaar door het dan aan te schaffen zaaigoed (van rogge) te mengen. Met dit mengsel kunnen we dan een hele akker inzaaien. Dat scheelt ons tijd want het voorkomt dat we rogge en akkerkruiden apart moeten gaan inzaaien.

Geschoond en ongeschoond zaaigoed

We zaaien het liefst ongeschoond zaaigoed, rogge en kruiden zitten dan bij elkaar in. Apart zaaien van beide soorten kost ons immers meer tijd. Maar een goede mix vinden is een precies werkje. Zaaigoed moet van ‘goede komaf’ zijn willen we het kunnen gebruiken. Zo gebruiken we in het Hazelbekke nu bijvoorbeeld akkerkruiden zonder giftige bolderik want daar kan het vee niet tegen. Samen met de afnemer, in dit geval erfgoed Bossem, stemmen we zo de juiste mix af. Een mooie samenwerking tussen boer en boswachter.

Simone Damhof
Simone Damhof